Pisaća mašina "kontinental" na ćirilici u vlasništvu je Aleksandra Tomića

Kada naslede ili kupe stan, ljude obično jedino interesuje kvadratura i cena, pa brojne stvari poput slika, starog novca i poštanskih maraka završavaju u kontejnerima, kaže Goran Malojčić, jedan od beogradskih kolekcionara i dodaje da tako pronađene stvari završavaju na buvljim pijacama. Među njima ima i pravih dragocenosti. Ovaj pasionirani sakupljač slika je upravo na buvljaku našao malu Lalique vazu i za nju platio 700 dinara, a njena vrednost procenjuje se na oko 1000 evra.

Kompanija Lalique je osnovana 1885. u Francuskoj.  Poznata je po jedinstvenim komadima nakita, bočicama za parfeme, vazama...

Malojčić kaže da takvi antikviteti iz otpada na buvljake stižu uglavnom posredstvom sakupljača sekundarnih sirovina.

I Dušan Stojković, organizator Sajma kolekcionara koji se već 16 godina održava u hotelu “Slavija”, ističe da je i sam pronalazio zanimljive predmete na buvljaku.

Jednog se posebno seća: male kutije secesije koja je bila prelakirana crnom farbom. Stojković je platio za nju 500 dinara, ispolirao je i uspeo da je proda za 50 evra.

Secesija je umetnički pravac koji se razvija u Evropi i SAD polovinom 19. veka. Glavni znaci su ornamenti kao što su list, cvet, ljudska i životinjska tela kao i neobične boje.

Iskusnim poznavaocima ni lepi komadi nakita ne mogu promaći u moru svaštarija.

- Jednom prilikom na pijaci sam ugledao lepu mesinganu narukvicu sa plavim lapisom. Ispostavilo se da pripada Art deko stilu. Platio sam je par stotina dinara, a prodao za 40 evra - hvali se jedan od kolekcionara.

Art deko je univerzalni dekorativni stil koji se raširio u SAD i u Evropi između dva svetska rata u industriji i zanatstvu. Predmeti koji pripadaju ovom stilu odlikuju se visokim sjajem, jednostavnošću linija i čistim bojama.

Odgovor većine kolekcionara na pitanje zašto nešto sakupljaju je ljubav prema lepom, umetnosti, starinama i - porodična tradicija. Većina predmeta iz njihovih kolekcija za njih ima, kako kažu, daleko veću emotivnu nego novčanu vrednost, zbog retkosti, načina na koji su došli do njih, ljubavi prema onome što predstavljaju...

Kolekcionar Goran Lukić kao svoj omiljeni primerak navodi fotografiju na kojoj su kraljica Elizabeta Druga, princ Čarls i princeza Ana iz 1972. Tu fotografiju je, priča on, kraljica poklonila prilikom posete Jugoslaviji ljudima bliskim tadašnjem predsedniku Titu.

Lukić objašnjava da je ona retka jer je to porodična fotografija članova kraljevske porodice, u originalnom je kožnom ramu i ima pečat ovlašćenog dvorskog fotografa.

Kolekcionari značaka su brojni, ali se retko ko može pohvaliti sa 60 godina iskustva u skupljanju kao Tomislav Radovanović.

- Moja kolekcija ima više od 100.000 značaka od kojih posebno izdvajam prvu značku kluba Crvena zvezda iz 1945. godine - priča Radovanović.

Pisaća mašina "kontinental" na ćirilici u vlasništvu je Aleksandra Tomića.

Pisaće mašine pre 30 godina svakako nisu bile retkost, ali je i tada bilo malo njih sa ćiriličnim pismom. Vlasnik jedne od njih je Aleksandar Tomić, kolekcionara sa više od 35 godina kolekcionarskog iskustva. Ta pisaća mašina je stara 80 godina!
 
Radmila Nikolić iz svoje kolekcije sa ponosom izdvaja fotografiju kralja Milana Obrenovića, kraljice Natalije i kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Pored toga što su autentične i retke, ove fotografije su neraskidljivi deo srpske istorije, tvrdi naša sagovornica.

PET NAJVREDNIJIH PREDMETA DONETIH NA PROCENU NA SAJMU

Za razliku od predmeta koji se mogu pronaći u kontejnerima, a kasnije i na buvljim pijacama, oni znatno vredniji deo su kolekcija nepoznatih kolekcionara.

Na sajam ljubitelja starina kolekcionari donose i predmete na procenu. Oni nisu bili izloženi, ali izdvajamo pet najvrednijih predmeta donetih na procenu na poslednjem sajmu.

    Brilijantske minđuše 7 karata, Nemačka 1890. godina, vrednost 12.000 evra
    Brilijantske minđuše, 3,5 karata, Nemačka 1895. godina, vrednost 3.200 evra
    Broš - plavi safir sa brilijantima, Francuska, vrednost 1.800 evra
    Brilijantski prsten – kombinacija baget brilijanata sa rubinima, Francuska 1925. godina, vrednost 1.500 evra
    Dve minijature naslikane na slonovači u autentičnim bronzanim ramovima, Francuska, vrednost 1.000 evra

 
(Izvor: Blic, autor: J. Mirković)